torsdag 27 december 2012

Jul jul strålande jul......

Jo då, det har varit jul även här och Nellie hade full koll på tomtens arbetsuppgifter inför julen.

"Tomten kommer på julafton och lägger presenter under granen" har citerats friskt den senaste veckan och gör så fortfarande. Nu kommer nästa uppgift att få henne och förstå att det är drygt 360 dagar tills han gör det nästa gång. Nu precis kom Nellie fram till mig och sa att:Julen fungerar inte för mig, sådana här lite halvtokiga saker är vi väl berikade med, men det har ju sin charm det med.

Julafton tillbringade vi hos Nellies mormor och morfar och det flöt på över förväntan, bortsett från när tomten kom. Då borrade hon in huvudet i min armhål och höll för öronen tills han hade gått igen.
Lillebror Nisse däremot traskade fram till tomten med friska steg och hämtade sina julklappar och avslutade med att ge tomten en stor bamsekram, inga blygsamheter där inte...

Nellie fick en prinsessklänning av tomten i julklapp och hon tar sin uppgift på fullaste allvar. En prinsessa måste ju ha en prins och på Julafton så började hon att ropa efter prins William...var hon har fått det ifrån har jag ingen aning om men det är sådana här saker som underlättar det ibland lite galna livet vi lever.

Annars går saker och ting upp och ner för tillfället. Nellie har gjort stora framsteg med vissa saker, andra saker går bakåt men det är så här det är och kommer att vara. Tyvärr börjar hennes autism göra sig mer och mer tydlig ju äldre hon blir.

Kraven ökar på henne enligt dem normer som gäller i det vanliga samhället och hon tar ofta tillflykt till sin fantasivärld där inte ens vi är välkomna. Jag har lärt mig nu att det bästa är att låta henne bli färdig i sin egna lilla värld. Det verkar som att hon behöver försvinna iväg ibland för att orka med att göra dem sakerna som är jobbiga för henne. En tröst i det hela är att hon är som lyckligast när hon befinner sig i sin värld. Det blir som en dragkamp mellan hennes och vår värld för att hitta en balans i hennes tillvaro.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar